Blog

Male tajne - pranje veša i hemijsko čišćenje

Uvaženi posetioci našeg sajta, kroz seriju tekstova ćemo se potruditi da vam približimo tehnologiju pranja veša i hemijskog čišćenja. Nadamo se da ćete ovde pronaći praktične savete za pravilnu negu vaše garderobe.

Osoba koja radi na hemijskom čišćenju, izdavanju i primanju robe, treba da zna da se odevni predmeti od tekstila i kože čiste u posebnim mašinama za hemijsko čišćenje pomoću sredstva koje se zove Perhloretilen. Svi odevni predmeti od tekstila i kože treba da poseduju deklaraciju za hemijsko čišćenje koja je jedinstvena u svetu, a to su slova P, F, i A u kružnici. Ukoliko na deklaraciji slova nisu precrtana, može se raditi hemijsko čišćenje. Ukoliko su slova precrtana, nikako ne raditi hemijsko čišćenje.

Deklaracije mogu da budu i lažne, pošto ima nesavesnih proizvođača, međutim, za takvu robu se ne daje nikakva garancija. Zbog takvih dešavanja neophodno je da osoba koja sprovodi proces hemijskog čišćenja ipak poznaje tekstil i materijale.

Proces hemijskog čišćenja se mora obavljati isključivo u mašinama koje su namenjene za to, pošto sredstvo za čišćenje Perhloretilen sadrži otrovne i toksične materije i ne sme se sa njim raditi u većoj količini i van mašina. Ovo sredstvo je bezbojno, kao voda i ima neprijatan miris. Lako je zapaljiv i kada se drži van mašine, mora biti zatvoren u specijalnoj ambalaži. Pošto je teži od vode, u slučaju da se pomešaju, voda pliva po površini Perhloretilena. U procesu hemijskog čišćenja Perhloretilen i voda se ne smeju mešati uopšte, kada bi se pomešao sa vodom, garderoba nad kojom se sprovodi proces hemijskog čišćenja bi bila uništena.